27. oktober 2017
Ved du hvad radon er?

Derfor er viden om radon vigtig

Radon er en gasart som kommer op af jorden. Den er normalt forekommende og den kan være skadelig ved indånding.

Ved nybyg, laves radonspærre og således mindskes koncentrationen af radon i danske boliger. Noget tyder på, at vi i mange år har negligeret konsekvensen af meget radon. Der er i hvert fald kommet et større fokus på radon og de helbredsmæssige risici, der er forbundet hermed. EU har ligeledes sat fokus her, hvilket betyder, at der indtræder skærpede krav til målinger og udbredelse af kendskabet gennem et nyt bygningsdirektiv, som træder i kraft fra februar måned, 2018.

 

Facts

Forskning har vist, at radon er en betydelig grund til, at folk udvikler lungekræft og i nogle tilfælde leukæmi. Alene i Danmark anslår Sundhedsstyrelsen, at op mod 300 dødsfald om året kan relateres til det radon, som indåndes i lungerne.

Du kan foretage en radonmåling i dit hjem, og derved få vished om hvor meget radon, der er i dit hjem og derudfra vurdere helbredsrisici.

 ”… Det er faktisk, det vi ser som vores vigtigste opgave i Radimet. Vi vil gøre det så nemt og tilgængeligt som muligt at foretage en radonmåling og ikke mindst at forstå resultaterne, samt hvad man kan gøre, hvis man konstaterer et for højt niveau.”  – Mads Løntoft, Radimet.dk

Den bedste metode til at få målt sit radonniveau er ved hjælp af lukkede radonbokse, såkaldte dosismetre. Disse placeres i 60 dage i de rum, du ønsker at foretage en måling i – typisk stuer og soveværelser. Efter endt måleperiode sendes de til et laboratorie, som med stor præcision kan fastlægge, hvor stor en koncentration af radon, der er det pågældende sted.

I KFS Boligbyg overvejer vi, på nuværende tidspunkt, hvordan vi kan hjælpe vores kunder til at tage hensyn til radon. Både de familier vi er ved at tegne hus for og mennesker, vi tidligere har bygget for. Vi synes nemlig, at det er vigtigt, at vi gør hvad vi kan for at leve og gebærde os så optimalt som muligt.

Vi kender de mennesker som har stiftet Radimet – som nogle bevidste mennesker og de ved, hvor vigtigt det er, at tingene fungerer nemt og enkelt. Det betyder blandt andet, at Radimet tilbyder gratis returforsendelse til laboratoriet. Det eneste du skal gøre, er derfor at købe måleboksene og få dem placeret, der hvor du vil foretage en måling. Du modtager resultatet via dit eget personlige login på radimet.dk, som altid står klar til at vejlede i forhold til resultaternes betydning og hvad du kan gøre.

I KFS Boligbyg laver vi en omhyggelig radonsikring af fundamenterne, men selvfølgelig også terrændækket. Vores interne energikonsulent, Anders Munk, fortæller, at det er måden, hvorpå vi støber vores fundamenter, der sikrer mod radon.

Radimet håber på øget bevidsthed blandt mennesker – og deres passion er at nedbringe radonens sundhedsskadelige indvirkning. Ikke kun i private hjem, men også på arbejdspladser, skoler, børnehaver med videre. Det er steder, hvor man typisk opholder sig i mange timer, og derfor er meget udsat ved forhøjede koncentrationer af radon.

”Det er vores store mål, at være med til at udbrede kendskabet og viden om radon i Danmark.” – Mads Løntoft, Radimet.dk

Du kan læse meget mere, omkring radonmålinger og hvordan du nemmest får dem taget på Radimets hjemmeside her.

Inspiration
BESØG VORES INSPIRATIONSUNIVERS, LÆS INFORMATIVE ARTIKLER, FÅ GODE BYGGERÅD OG FØLG MED NÅR VI SÆTTER 'FOKUS PÅ'!

HVORDAN KAN VI HJÆLPE DIG?

Vores byggeområde er Nord-, Midt- og Østjylland

Har du byggegrund?
Hvad er dit byggebudget ex. grund?
Planlægger du at bygge i Nord-, Midt- eller Østjylland?

Du er også velkommen til at ringe til os på 98 37 21 81

x

Få vores online inspirationskatalog i din indbakke.

Det tager kun få minutter!

x

Du kan nemt framelde dig, hvis du ikke længere ønsker tips og inspiration fra os.