1. august 2018
Orangeriet

Stedet hvor du lever med naturen

Et orangeri kan også kaldes et væksthus, en vinterstue, en udestue og meget andet. Hovedsagen er, at det er et sted, der forlænger muligheden for at mærke naturen og øge livskvaliteten.

Et orangeri er kendetegnet ved vinduer, der er så store, at det føles som om, du sidder udenfor. Typisk er rummet uisoleret eller med mindre isolering end resten af huset. Det varmes op af solen. Taget er gerne af glas eller der er isat ovenlysvinduer. Gulvet er som regel klinker eller tegl eller et andet naturmateriale.

Nyd årstiderne

Et orangeri bruges oftest til planter og træer, der ikke kan tåle kulde. Orangerier var i gamle dage noget, der tilhørte slotte og herregårde, men i dag er der flere husejere, der ønsker deres eget orangeri.
Et orangeri er i princippet et udvidet drivhus, som hænger sammen med huset. Her kan du dyrke flere smukke planter og blomster, som normalt vil have svære vilkår i vores klima. Typiske planter, der kan dyrkes i orangerier, er forskellige former for citrustræer, men også nerie, hibiscus, myrte, orkide, kamelia, bananpalme og granatæble. Husk høje dobbelte glasdøre, som giver mulighed for at flytte de store træer ind og ud af orangeriet.

Derudover er der som regel også plads til, at du kan opholde dig derude og nyde de forskellige årstider. Om vinteren kan orangeriet anvendes som en forlængelse af haven og udnyttelse af det sparsomme vinterlys og som et eksotisk sted at drikke eftermiddagskaffen.

 

Placering af orangeriet

Et orangeri er tit placeret i forlængelse af boligen op ad en varm (helst sydlig) husmur, der danner den nordlige bagvæg af orangeriet. Hvis orangeriet er placeret på friland, bør der bygges en nordlig murstensvæg til beskyttelse mod kulde og vind.

Husk at orangeriet skærmer for lysindfaldet i det tilstødende rum og derfor kan det være tilrådeligt at placere ekstra facadevinduer eller ovenlys her.

Murstensbrystningen adskiller orangeriet fra drivhuset og giver samtidig bedre udnyttelsesmuligheder med hensyn til møblering. Eksempelvis kan du lave en integreret bænk ved brystningen som en del af møblementet.

 

Orangeriets funktion

Det er en god idé at finde ud af, hvad du vil bruge orangeriet til. Skal fokus være på at dyrke planter, en kombination af et drivhus og en udestue, eller skal det være en tilføjelse til huset, der skal forlænge den varme sæson og trække naturen ind i boligen? Skal orangeriet bruges som decideret orangeri med temperatur- og lysstyring eller er det til rent ophold?

I vores Byg og Bo udstillingshus for 2018 byggede vi det, som vi kalder et væksthus – en slags udestue. Et rum, som forlænger sommermånederne, placeret i forlængelse af køkken-alrummet.

Inspiration
BESØG VORES INSPIRATIONSUNIVERS, LÆS INFORMATIVE ARTIKLER, FÅ GODE BYGGERÅD OG FØLG MED NÅR VI SÆTTER 'FOKUS PÅ'!

HVORDAN KAN VI HJÆLPE DIG?

Vores byggeområde er Nord-, Midt- og Østjylland

Har du byggegrund?
Hvad er dit byggebudget ex. grund?
Planlægger du at bygge i Nord-, Midt- eller Østjylland?

Du er også velkommen til at ringe til os på 98 37 21 81

x

Få vores online inspirationskatalog i din indbakke.

Det tager kun få minutter!

x

Du kan nemt framelde dig, hvis du ikke længere ønsker tips og inspiration fra os.