22. november 2018
Guide: byggeri på skrånende grund

Opfør et spændende byggeri
på 
en skrånende grund 

Inden du går i gang med at opføre dit hus på en skrånende grund, kan du med fordel læse denne guide.

Du skal først og fremmest have et retvisende nivellement for at kunne designe et hus, der passer til din skrånende grund. Samtidig skal du være opmærksom på, at byggeprocessen er længere og dyrere, da der er tale om en anderledes arbejdsproces.

Huse i flere plan og forskudte niveauer ved kuperet terræn

Du kan vælge at bygge et hus i flere plan, hvis du eksempelvis har udsigt eller vil sørge for, at dit hus fylder mindre på din grund. Vær dog opmærksom på, at der er forskellige regler for, hvor højt et byggeri du må opføre – du skal derfor sætte dig ind i byggereglerne.

Du kan også vælge at bygge i forskudte niveauer eller i parterre, hvis din grund skråner og du ønsker at udnytte mulighederne for niveauforskydninger – i boligens indre- og ydre rum. Ved parterre er etagen i plan med terrænet, men hvor den ene halvdel er under jorden, og den anden halvdel er over jorden.

En kælder vælges ofte, når terrænet skråner. Hvis terrænet er lavest mod vejen, kan du overveje at integrere vognly eller garage i kælderen. Hvis terrænet derimod er lavest i havesiden, placeres værelser og multirum oftest i kælderen.

Du skal have et retvisende nivellement

Et nivellement viser højdeforskellen på grunden – og dermed muligheden for tilpasning af huset til terrænet. Huset skal gerne følge det naturlige terræn på grunden.

Derfor er det vigtigt, at du har et retvisende nivellement allerede inden opstart og inden idégenerering med arkitekten, da nogle af jeres gode idéer ellers kan blive uforenelige med grunden.

Regler for terrænregulering af skrånende grund

Når du køber en skrånende grund, kan det være nødvendigt at udjævne niveauforskellene på grunden – at regulere terrænet. Det kan du gøre ved at fjerne, flytte eller tilføre jord.

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at der i de fleste områder er regler for terrænregulering. Reglerne for terrænreguleringen findes ofte i lokalplanen, og du må typisk ikke regulere mere end +/- 0,5 meter. Derfor skal du opføre et byggeri, der overvejende følger det eksisterende terræn.

 

Fordele ved byggeri på skrånende grund

Byggeri på skrånende grunde er dyrere, og der er mange ting, der bør tages højde for, når du ønsker at opføre et hus på kuperet terræn. Men omvendt får du et enestående, unikt og spændende hus – både hvad gælder arkitekturen og udemiljøet.

En god udsigt er ofte forbundet med skrånende grunde. Derfor placeret husets oftes så det ligger så højt som muligt på grunden og huset designes, så du får mest mulig glæde af udsigten.

Samtidig giver det kuperede terræn fantastiske muligheder for arbejde med niveauforskydninger, der kan skabe spændende rumligheder i huset – både i de indendørs og udendørs rum.

Alle KFS hjem designes individuelt til byggegrunden og til de mennesker, der skal bo i huset. Derfor har vi god erfaring med, at opføre byggeri på skrånende grunde. Det kræver samtidig særlig planlægning, hvor både bygherre og arkitektens kreativitet udfordres og der opstår spændende løsninger. Læs mere om kælder, skrående grunde og huse i flere plan her.

Inspiration
BESØG VORES INSPIRATIONSUNIVERS, LÆS INFORMATIVE ARTIKLER, FÅ GODE BYGGERÅD OG FØLG MED NÅR VI SÆTTER 'FOKUS PÅ'!

HVORDAN KAN VI HJÆLPE DIG?

Vores byggeområde er Nord-, Midt- og Østjylland

Har du byggegrund?
Hvad er dit byggebudget ex. grund?
Planlægger du at bygge i Nord-, Midt- eller Østjylland?

Du er også velkommen til at ringe til os på 98 37 21 81

x

Få vores online inspirationskatalog i din indbakke.

Det tager kun få minutter!

x

Du kan nemt framelde dig, hvis du ikke længere ønsker tips og inspiration fra os.