3. februar 2017
De værste skrøner om vejr og byggeri

Har du også hørt, at det er dumt at bygge om vinteren?

Det vil vi gerne bede dig om at glemme. For det er ganske enkelt ikke rigtigt. Vi giver dig her en række klassiske skrøner om vejr og byggeri, som du ikke skal lytte til. 

Forskellen på den gængse opfattelse af noget og så den faktiske virkelighed kan nogle gange være svær at finde frem til. I vores branche gælder det især vinterbyggeri, hvor du med al sandsynlighed vil få 10 forskellige holdninger til vinterbyggeri, hvis du spørger 10 forskellige murere.

Halve sandheder er dog ikke noget, vi beskæftiger os med. Herunder får du derfor nogle uomtvistelige facts om vejr og byggeri. Så kan du selv vurdere, om du skal holde dig fra at bygge om vinteren eller ej. Derudover vil vi også gennemgå andre skrøner om byggeri i de forskellige årstider.

 

“Nedbør er det værste”

Det er svært at holde isolering tør, når det regner. Murværket skal neddækkes ved arbejdets afslutning, men isoleringen vil alligevel få vand. Det er dog ikke en katastrofe, hvilket mange ellers tror. Murværk bliver jo også vådt, når det er færdigbygget. Også så vådt, at der nogle gange kommer vand helt ind til isoleringen. Konstruktionen er heldigvis lavet til sagtens at kunne tåle vand, så lidt nedbør skal du ikke bekymre dig om.

 

“Det er umuligt at mure i vintermånederne”

Her kan der være en grad af sandhed i nogle af skrønerne. For hvis der er hård frost, skal man ikke mure. Men der skal også være tale om meget hård frost, for at den regel træder i kraft.

Fordi der kan nemlig sagtens mures ved minus 2-4 grader. Alt efter mørteltype kan der bruges sprit eller varmt vand for at gøre det anvendeligt i kulden. Men hvis der er for mange minusgrader, vil mørtlen være for kold til hærdning – og så er det bedre at holde en pause.

 

Kan også være problematisk om sommeren

Det kan være udfordrende at mure på en glohed sommerdag herhjemme. Når varmen for alvor træder til, begynder mørtlen nemlig at hærde meget hurtigere end normalt. Og det gør arbejdet vanskeligt for murerne.

Problemet kan dog løses til dels ved at hælde vand på murværket, hvorfor du på de varmeste dage kan se murere gøre netop dette. Det er altså ikke kun i vintermånederne, at vejret kan give byggeriet nogle problemer.

Mureren siger:

“Det perfekte vejr til murerarbejde er omkring 0 grader. Eller måske 0 til 5 plusgrader. Faktisk er en tåget efterårsdag uden nedbør med høj luftfugtighed rigtig god. Hvem skulle have troet det?”

“Så kommer der selvfølgelig en masse andre faktorer i betragtning. Der er forskellige præferencer alt efter, hvilken stentype eller mørteltype der arbejdes med. Byggeriets placering, luftfugtighed og mange andre ting kan også spille ind, men generelt set er en halvkølig efterårsdag optimal til byggeri”.

 

Andet om vinterbyggeri

Ved vinterbyggeri kan vejret godt blive en besværlig faktor, hvis det ikke er som ønsket. Kraftigt snefald kan give forsinkelser, og dertil skal byggelys og lignende også regnes med i de mørke tider.

Som kunde skal du dog ikke bekymre dig om disse ting. De vil typisk være indeholdt i prisen på byggeriet, så du ikke skal regne med ubehagelige efterregninger på grund af vejret. Opgaven kan dog blive en smule dyrere i form af udgifter til køreplader. Er grunden ‘smattet’ kræves der normalvis flere køreplader, men det kan den blive på kort varsel året rundt som følge af nedbør, så det er ikke udelukkende forbundet med vinterbyggeri.

Vejret er aldrig helt til at regne med, og selvom vi ikke har givet dig regler og byggeråd i blogindlægget her, håber vi, at vi har afkræftet myten om, at vinterbyggeri ikke kan lade sig gøre – for det kan det sagtens. De forskellige årstider har alle nogle fordele og ulemper forbundet med sig, men vejret skal generelt være i en ekstrem grad for, at byggeri besværliggøres.

Inspiration
BESØG VORES INSPIRATIONSUNIVERS, LÆS INFORMATIVE ARTIKLER, FÅ GODE BYGGERÅD OG FØLG MED NÅR VI SÆTTER 'FOKUS PÅ'!

HVORDAN KAN VI HJÆLPE DIG?

Vores byggeområde er Nord-, Midt- og Østjylland

Har du byggegrund?
Hvad er dit byggebudget ex. grund?
Planlægger du at bygge i Nord-, Midt- eller Østjylland?

Du er også velkommen til at ringe til os på 98 37 21 81

x

Få vores online inspirationskatalog i din indbakke.

Det tager kun få minutter!

x

Du kan nemt framelde dig, hvis du ikke længere ønsker tips og inspiration fra os.