Månedens Hus august 2020
Nybyg i 3 plan
Se alle billeder
Månedens Hus august 2020
Jeanne og Svend ønskede at bygge så bæredygtigt som muligt
Se alle billeder
Månedens Hus august 2020
Køkken-alrum med udsigt
Se alle billeder

Med fokus på bæredygtighed, økologi og fællesskab

Svend og Jeanne byggede hus i et økosamfund med fokus på bæredygtighed, økologi og fællesskab – og de havde et stort ønske om at bygge så bæredygtigt som muligt.

Hvad var jeres ønsker og drømme for Huset?

 • Et hus med godt dagslys.
 • Et hus der var nemt at holde.
 • Et hus vi kunne blive gamle i.
 • Et hus der skulle være så bæredygtigt som muligt.

Hvordan oplevede I designprocessen med jeres byggerådgiver og arkitekt?

Vi havde selv gjort noget forarbejde og kom med et udkast til en plantegning, som vi fik god sparring på fra Anders (bygningskonstruktør) og Frederik (arkitekt og tegnestueleder). De var begge meget lydhøre overfor vores ønsker. Bygningskonstruktøren arbejdede blandt andet med husets statik, mens arkitekten arbejde med justeringer i planløsningen samt husets æstetiske udtryk.

Vi besøgte Ditte (direktør, KFS Boligbyg) i hendes hjem, hvor vi blev inspirerede til at vælge et fuldmuret hus med skiferklinker på gulvene.

Hvordan oplevede I jeres byggeproces?

Det var en stor fordel for os, at vi boede lige ved siden af og kunne følge med i byggeriet. Vi vil gerne anerkende KFS for, at man er velkommen til at komme ind i og følge byggeriet under byggeprocessen. Vi havde et rigtig godt forhold til håndværkerne og god sparring med dem. Vi vil gerne rose dem for at være utrolig omhyggelige og ordentlige.

Opfylder huset de indledende drømme I havde?

Jeanne: Ja, vi glædes dagligt over at bo her. Jeg er ekstrem glad, når jeg sidder i min stue; jeg er glad, når jeg vågner om morgenen – og jeg er glad, når jeg kommer hjem. Jeg er meget, meget glad for huset. Der er ikke meget vi ville gøre om, hvis vi skulle bygge igen.

Svend: Jeg har altid haft en drøm om et hus med kælder. Det har jeg fået nu – og endda med et stort lyst værksted/hobbyrum.

 Hvilke tanker har I gjort omkring bæredygtigt nybyg og hvilke valg har I truffet på den baggrund?

Vi læste rigtig meget om bæredygtighed og erfarede, at der er mange parametre at måle bæredygtighed på. Hvilken tidshorisont kigger man på, vurderer man udelukkende på CO2, eller også på kemikalier og holdbarhed. Vi forsøgte virkelig at tænke over, hvad der ville være mest bæredygtigt, men der var – og er – ingen lette svar.

Vi havde oprindelig forestillet os, at vi skulle bygge et træhus. Men undervejs i processen ændrede vi mening og valgte i stedet et fuldmuret hus. Det skyldtes flere forskellige faktorer. Et træhus kræver vedligehold, som også koster ressourcer – arbejdsindsat såvel som maling eller træbeskyttelse. Vores hus er tilmed i tre etager (inkl. kælder), hvilket ikke ville gøre vedligeholdelsesarbejdet mindre omfattende og det var vigtigt for os, at huset skulle være så vedligeholdelsesfrit som muligt.

Set i et længere tidsperspektiv har et muret hus også en længere levetid end et træhus. For at minimere transportvejen prioriterede vi at vælge mursten fra en lokal producent.

I vores øvrige materialevalg har vi valgt FSC certificeret træ og svanemærket maling, samt naturmaterialer som Troldtekt i lofterne og skifer på gulvene. Vores haveanlæg og omkringlæggende arealer er anlagt med brug af genbrugsmaterialer og vores skur er bygget af restmaterialer fra byggeriet.

Vi har forsøgt at sætte os rigtig meget ind i bæredygtigt byggeri, men det er svært at vurdere, hvad der i det store billede er det mest bæredygtige valg. En mulighed for at lave en opgørelse, hvor man som bygherre kan vurdere sit samlede aftryk, vil være et kæmpe ønske for os. Bæredygtighed er kompleks – men vi synes at det er vigtigt, at der bliver sat fokus på det.

Husfakta
 • Boligareal: 166,5 + 90 m2 kælder
 • Overdækket tagterrasse: 13,5 m2
 • Mursten fra Randers Tegl: RT438 Monza, mørk facadesten RT548 Unika Hera inkl. mørk fuge (sort B21)
 • Træfelter i facaden: Ru Thermowood profil 867 fra Frøslev træ
 • Vinduer: Velfac 200 Energy
 • Ovenlys: VELUX 90x120 cm. med integra.
 • Bagmure og skillevægge er murede og filtsede.
 • Lofter: Troldtekt træbeton - ultrafin, hvid.
 • Klinker: Skifer Altivo Black Kløvet 60x40 cm.
 • Byggeår: 2017

HVORDAN KAN VI HJÆLPE DIG?

Vores byggeområde er Nord-, Midt- og Østjylland

Har du byggegrund?
Hvad er dit byggebudget ex. grund?
Planlægger du at bygge i Nord-, Midt- eller Østjylland?

Du er også velkommen til at ringe til os på 98 37 21 81

x

Få vores online inspirationskatalog i din indbakke.

Det tager kun få minutter!

x

Du kan nemt framelde dig, hvis du ikke længere ønsker tips og inspiration fra os.