6. september 2017
Trend: funktionalitet vægter højere end tidligere

Nyt fokus i hjemmet

Når vi har set ind på vores HJEM, har vi i mange år rettet fokus mod udseende og æstetik. Trenden er en anden nu!

Der er øget fokus på funktionalitet og det, der skaber glæde for os i hverdagen. Med det primære fokus her, skabes rammer for en velfungerende hverdag fyldt med glæde.

 

De basale behov er allerede opfyldt

Vi er så heldige at leve i et land, hvor vi mennesker kan få de basale behov opfyldt. Vi har derfor i lang tid haft fokus på udseende; hvordan vi selv ser ud og æstetik; hvordan vores hjem tager sig ud. I dag har udviklingen taget en drejning. I takt med øget viden om sundhed, trivsel og psyke, er vi begyndt at fokusere mere på mennesket, dets balance og det der reelt gør os glade – også når vi designer hjem. Vi har fundet ud af, at de materielle goder og vores udseende er mindre vigtige, men det er i stedet de relationer, som du omgiver dig med og de oplevelser du skaber for dig, der er det centrale.

 

Funktionelle og praktiske valg

Du kan med fordel tænke funktionalitet ind, når du skaber de hjemlige rammer for det, der skal bringe dig glæde. Når indretningen og materialerne fastlægges, står valget ofte mellem det der er den pæneste løsning og det, der er den mest funktionelle løsning. Udseende er vigtigt! Bestemt. Og nogle gange skal vi måske også lade udseende være afgørende for vores valg. Pæne ting har faktisk betydning for vores livskvalitet. Men ofte er den mest funktionelle løsning, og det er specielt her, at vi oplever familier blive mest langtidsglade for det funktionelle valg.

 

Hvad vil du have mere af?

Skab funktioner der ligger op til de aktiviteter du vil have mere af. For at fremme de glædelige stunder, kan vi gøre os nogle funktionelle og praktiske valg, når vi bygger vores drømmehjem. Vil vi gerne have plads til at bygge relationer og dermed mange gæster, kan det være, at vi skal bygge et stort hus. Regner vi derimod med at være mere væk fra vores hjem, kan det være, at vi skal bygge et lille hus med en tilhørende lille have, så det er nemt at passe. Ditte Maria har tidligere skrevet en lille tekst om, hvorledes du selv kan forme dit eget liv, ved først at forme rammerne til det.

 

Udvalgte brugsgenstande

En anden vigtig pointe. Du skal ikke købe dig fattig i ting. For at et hjem fungerer, skal der nemlig ikke være flere ting, end vi har behov for. Det kan du læse mere om i dette blogindlæg. Der skal være plads til alle familiens medlemmer, plads til aktiviteter, der gør os glade, plads til gæster og de venskabelige relationer, der giver glæde og plads til at trække sig fra det sociale samvær, når vi har behov for det.

 

Fokusområder

To vigtige fokusområder er lys og akustik. De to elementer påvirker vores humør og livskvalitet enormt. De har direkte indvirkning på vores fysiske velbefindende, og derfor bør du være særlig opmærksom her.

Godt lys

Vi kan skabe forskellige zoner, hvor vi kan samle energi og være produktive. Samtidig betyder dagslyset rigtig meget, da det højner kvaliteten af hver eneste kvadratmeter og det samme gør sig gældende med elektrisk lys.

God akustik

Derudover er lyden i et rum altafgørende for, om det er et rart sted at opholde sig. Fokus på dette startede omkring 2005, hvor man før ikke rigtig fokuserede på akustik i enfamiliehuse. Det ændrede sig henover 2005 til 2007, og i dag taler vi rigtig meget om akustik. Ud over at vi i dag indretter os med færre ting, skaber vi større rum og overfladerne er hårde og glatte og tæpperne er ikke tilbage i helt samme omfang som tidligere. Dette, kombineret med øget rumhøjde, gjorde at mange mennesker fik udfordringer med en for lang efterklangstid – dårlig akustik.

I årene 2005 til 2010 var overbevisningen, at hvis vi havde trælofter i sit hus, var akustikken optimal, men ved gipslofter var det nødvendigt med akustiskfelter. Vi blev klogere! Trælofter kan ofte ikke stå alene, når det handler om at nedsætte efterklangstiden. Her skal der gøres andre akustikdæmpende tiltag. Det kan eksempelvis være med almindelig møblering, tæpper på gulvene og kunst på væggene, men der findes også akustikplader, som dem fra Rockfon, der er lyddæmpende. Knauf Danogips fremstiller ligeledes forskellige akustiskprodukter, som eksempelvis gipsplader med motiver, malerier og familiebilleder, som kan hænges op på væggene for en bedre akustik.

 

Fokus på balance og værdiskabende aktiviteter

Et funktionelt hjem giver tid og overskud, i en ellers travl hverdag. Tid til aktiviteter, der skaber glæde. Tid til mennesker, som er dem der virkelig gør os glade.

Vi mennesker har brug for, at ’basen’ fungerer, så vi kan kapere det uforudsete, levere varen på jobbet og i sportsklubben og bruge vores dyrebare tid på de rigtige prioriteter.

Vi har adgang til alverdens ting i døgnets 24 timer – og med det er der kommet et ekstremt stort behov for, at vælge ting fra. Både mulige aktiviteter, steder vi kan rejse hen, ting vi kan opleve, mennesker vi kan være sammen med, sociale relationer, internettet med flere. Vi har behov for at genskabe menneske-balance i vores hurtigudviklende digitale verden, hvilket et skærpet fokus på funktionalitet og derved glæde, frem for materialitet kan bidrage til.

Inspiration
BESØG VORES INSPIRATIONSUNIVERS, LÆS INFORMATIVE ARTIKLER, FÅ GODE BYGGERÅD OG FØLG MED NÅR VI SÆTTER 'FOKUS PÅ'!

HVORDAN KAN VI HJÆLPE DIG?

Vores byggeområde er Nord-, Midt- og Østjylland

Har du byggegrund?
Hvad er dit byggebudget ex. grund?
Planlægger du at bygge i Nord-, Midt- eller Østjylland?

Du er også velkommen til at ringe til os på 98 37 21 81

x

Få vores online inspirationskatalog i din indbakke.

Det tager kun få minutter!

x

Du kan nemt framelde dig, hvis du ikke længere ønsker tips og inspiration fra os.