FSC-ugen giver anledning til at gøre status!
Da vi blev FSC-certificeret i foråret 2016, var vores mål ikke at bygge FSC-certificerede huse. Det vil være et urealistisk mål, fordi der stadig er enkelte byggematerialer, som ikke kan skaffes FSC-certificeret, eller som er meget dyre at skaffe med en FSC-certificering.
FSC køkken
Køkkeninventar har været en udfordring. Da vi blev FSC-certificeret, var der kun Hansen Kitchen i Danmark, som også lige var blevet FSC-certificeret. De laver massive køkkener i træ – vildt flotte snedkerkøkkener som rammer en nichemålgruppe – se mere her.
Der kommer nu løbende flere inventarproducenter, som leger med FSC, men det er stadig en tung opgave at bygge et komplet FSC-certificeret hus.
Hvorfor skulle en bygherre vælge et FSC-hus?
Jette Rosendal har bygget et FSC-hus. Det gav hende mange uventede opgaver. Vi har nemlig mødt Jette og hørt om hendes proces. Hun fortæller om det i fire blogindlæg her.
Et FSC-certificeret hus er sejt! Men omkostningerne står ikke trit med output endnu. Og selvom et hus betyder noget, så blev vores mål at få de mange til at rykke lidt – altså rykke i en bæredygtig retning. Både for så vidt, hvad angår FSC og også på andre bæredygtighedsfronter. Og det være både vores kunder og landets øvrige byggekunder.
Når mange rykker lidt, rykker det meget
En øget bevidsthed omkring bæredygtighed, jordens begrænsede ressourcer, vores enorme affaldsmængder, og at vi alle, sammen, agerer mere eller mindre hensigtsmæssigt hver eneste dag, vil rykke os tættere på en bæredygtig levevej.
En af tankerne, som vi har udbredt, er den langsigtede tankegang. I Danmark bygger vi huse, der skal holde i mange år; 30+. Det er ikke sådan alle steder i verden. 30 år er lang tid og det betyder, at det kan betale sig at tænke over vedligehold og holdbarhed. For hvad nu hvis et bæredygtigt materiale skal skiftes hver 5. år? Er det så bæredygtigt, når livsperspektivet tages i betragtning? Eller vil det være mere bæredygtigt at vælge et andet materiale, som umiddelbart er lidt mindre bæredygtigt, men på den lange bane er langt mere bæredygtigt?
Netop den øvelse har vi lavet mange gange. Den tankegang, sammenlagt med et økonomisk perspektiv, har vist vejen for os.
Alle dem omkring os
En FSC-beslutning påvirker alle omkring os. Vores leverandører begynder at snakke mere om de bæredygtige valg og vores underentreprenører viser de produkter og de byggemetoder, som er de mest bæredygtige. Den proces er en af hovedårsagerne til, at vi valgte certificeringen.
Målet er bevidste medarbejdere, bevidste samarbejdspartnere og bevidste kunder.
Bæredygtigheden følger med
Selvom vi ønsker at sætte tanker i gang hos vores samarbejdspartnere og kunder om bæredygtighed og miljøpåvirkning i hverdagen, ved vi, at der er mange ting at forholde sig til. Derfor er det en fordel, når vi træffer nogle beslutninger for andre mennesker. Vi kan ikke allesammen forholde os til det hele, og derfor giver det mening for vores kunder, at de får en god portion bæredygtighed helt automatisk, når de vælger et KFS hus.
Husbyggeri batter
Det batter noget at vælge bæredygtigt, når du bygger. Her bruges mange ressourcer og her kan vi alle være med til at passe på jordens ressourcer. Så når du vælger at prioritere bæredygtighed højt i dit husbyggeri, er du et godt skridt på vejen. Du kan læse mere om, hvordan du kan vælge bæredygtigt i forhold til dit husbyggeri her.
Når det giver mening at vælge FSC-certificerede materialer, så er det et klart valg hos os. Vælger du træbaserede produkter, som er FSC-certificerede, støtter du den nødvendige reproduktion af verdens skove. Det kan for eksempel være Troldtekt, døre, vinduer og gulve.
Nu er vi klar til at finjustere, præge og systematisere endnu mere og vi kan mærke, at vores kunder bliver mere bevidste, og hvem ved, måske har vores beslutning om FSC-certificeringen præget denne udvikling i en god retning?!