10. august 2017
Tanker omkring farvevalg

Hvilken farve skal du vælge til hvilke rum?

Vil du gerne have malet et par vægge i dit hus, men kan du ikke helt finde farverne, der komplementerer hinanden på en god måde, eller har du problemer med at gennemskue, hvad der passer til dine rum?

Det giver vi dig nogle tanker omkring i dette blogindlæg. Vi håber det kan afklare nogle af de tanker, du gør dig omkring farvevalg.

 

Vælg den rigtige farvesammensætning

Det kan nemt komme til at virke bombastisk, hvis man vælger at male alle vægge i rummet i en farve. Derfor har tendensen de sidste år været at male en enkel væg eller to i et rum, således der åbnes mere op og skabes ro. Alt efter hvilken farvesammensætning du vælger til rummene i dit hus, får du forskellige udtryk. Det er samtidig også forskelligt fra hus til hus, hvilken sammensætning der tager sig bedst ud, da der kan forekomme forskellige lofthøjder, rumstørrelse og indretning. Ifølge Annette fra Dyrup er det, hvis man vil arbejde med farver i et hus, en god idé at lave en overordnet farvepalet for hele huset, inden man kaster sig ud i malerarbejdet, således alle farver komplementerer hinanden. Det gør, at man får en rar helhedsfornemmelse, når man bevæger sig rundt i huset.

Hvis du samtidig har vægge, der er synlige på tværs af rum, er det en god idé at tænke ekstra over farvesammensætningen. Kombinationerne giver samspil, og kan skabe et fantastisk flow. Derfor kan du med fordel vælge farver, der komplementerer hinanden, og samtidig kan du sørge for, at fremhæve de steder i rummene, der er mest præsentable.

 

Vælg dit fokus bevidst

De fleste har ofte et sted i sit hus, som man er mindre tilfreds med, og som man måske gerne vil skjule. Her kan maling anvendes til at gøre disse genstande mindre synlige. Det kan eksempelvis være en gammel radiator, du ønsker at nedtone – hvis den har en fremtrædende mørk farve, kan man male væggen bag radiatoren i samme nuance, således den bliver mindre fremtrædende i indretningen. Man kan også vælge at male radiatoren i en dominerende farve, hvis man ønsker den som et skulpturelt element i huset.

 

Blød stemningen i indretningen op

Sort og hvid har længe været de dominerende farver, når det kommer til boligindretning i Skandinavien, men det kan samtidig virke meget minimalistisk og koldt. De markante kontraster kan du bløde op med en fin farve, som giver modspil til det minimalistiske udtryk. Det kan være med til at skabe en mere rolig, hyggelig og sammenhængende indretning. Det behøver ikke at være mere end en enkel væg, der vælges i en anden farve, det kan også blot være en delvist malet væg, hvor man eksempelvis stopper på midten af væggen. Sørg blot for at farvesammensætningen mellem malingen og dine møbler og dit interiør harmonerer.

Farver i forhold til rummets funktion

Tænk samtidig farver ind i forhold til rummets funktion. I rum, hvor du opholder dig i kortere tid, som eksempelvis i hall’en eller i en trappeopgang, kan man forsøge sig med en stærk og dominerende farve, hvorimod i soveværelset, hvor man skal falde til ro og tilegne sig en god nattesøvn, er det en god idé at vælge en mere afdæmpet og rolig farve. Nedenfor har vi spurgt Annette fra Dyrup omkring farvevalg i de enkelte rum.

 

Køkken-alrum og stue

Hvis man har store vinduer, der giver et godt lysindfald i køkken-alrummet samt stuen, er det en god idé at tage højde for dem, for at farvevalget ikke tager fokus væk fra omgivelserne udenfor. Her kan man vælge nogle naturlige farver, som gør sig godt i samspil med naturen udenfor.

Hvis man samtidig vælger at have billeder på væggene, er det vigtigt at farverne på væggen komplementerer kunsten. Det skal ikke nødvendigvis være de samme farver, men der skal være et godt samspil mellem farverne i kunsten og farverne på væggen.

 

Kontor

I et kontor har man ofte kontorartikler i forskellige farver, derfor må væggene, ifølge Annette, gerne skabe en form for ro, hvilket en grå vægmaling kan bruges til. En varm grå med en undertone af rød, giver ro til rummet. Ud over den visuelle ro, er den grå også god til at skabe en indre ro, hvilket kan være godt, når man opholder sig i kontoret for at arbejde.

 

Soveværelse

Soveværelset er et af de steder, som, ifølge Annette, kan bære en helt mørk farve, da rummet bruges mest i mørke. Her skal roen sænke sig, når man træder ind og gør sig klar til sin nattesøvn. Det kan være en dyb varm rød farve, da den er med til at skabe en huleagtig stemning, som skaber tryghed i soveværelset.

Værelser

Mange vil gerne understrege forskellen på pige- og drengeværelset med en farve, især i børnenes yngre år – her vælges der ofte en sart lyserød eller lyseblå. Annette giver modsat et bud på, hvordan man kan finde to farver, som ikke kun kan bruges mens børnene er 0-3 år, men som har en længere levetid, og som samtidig passer ind i resten af hjemmets farvepalet. Annette foreslår, at man vælger dybere farver, som er let støvede i deres udtryk. Det kan stadig være en blå og en lyserød, men blot i en lidt anden udgave. Igen foreslår hun, at man maler en enkelt væg i rummet.

 

Bad

I mindre rum er det en god idé ikke at male for meget, men en enkelt lille væg, med en dyb varm farve kan være med til at understrege rummets form og tilføre stemning til de ofte meget minimalistiske elementer i badeværelset. Det kan eksempelvis være en støvet varm, meget dyb lilla, som males i baderummet.

 

Multirum

Hvis du er den heldige indehaver af et multirum, så har du erfaret, at det er svært at skabe en pæn og rolig indretning her. Mange ting forvirrer, og på trods af reoler og skabe, kan opgaven være svær. Her kan en væg i en mørk eller rolig farve skabe den nødvendige ro og sammenhæng.

Inspiration
BESØG VORES INSPIRATIONSUNIVERS, LÆS INFORMATIVE ARTIKLER, FÅ GODE BYGGERÅD OG FØLG MED NÅR VI SÆTTER 'FOKUS PÅ'!

HVORDAN KAN VI HJÆLPE DIG?

Vores byggeområde er Nord-, Midt- og Østjylland

Har du byggegrund?
Hvad er dit byggebudget ex. grund?
Planlægger du at bygge i Nord-, Midt- eller Østjylland?

Du er også velkommen til at ringe til os på 98 37 21 81

x

Få vores online inspirationskatalog i din indbakke.

Det tager kun få minutter!

x

Du kan nemt framelde dig, hvis du ikke længere ønsker tips og inspiration fra os.