5. november 2017
Jorden kan opvarme dit hus

Opvarmning af dit hus

Når du skal opføre dit nye hus, skal du blandt andet tage stilling til, hvordan du vil opvarme huset. I Danmark er jordvarme, udover fjernvarme, en af de mest udbredte opvarmningsformer.

Hvad du bør vælge afhænger primært af boligens placering. I dette blogindlæg kommer vi omkring jordvarme.

 

Hvad er jordvarme?

Jordvarme er en måde at opvarme sit hus på. Det er et alternativ til fjernvarme, som ofte anvendes i Danmark. Jordvarme bliver ofte brugt i de områder, hvor der ikke er mulighed for fjernvarmetilslutning eller anden forsyning såsom naturgas. Et jordvarmeanlæg kan også etableres inden for fjernvarmenettet, hvis fjernvarmen eksempelvis er meget dyr i det pågældende område, eller hvis fremtiden for fjernvarme er usikker. Jordvarme er en god og miljøvenlig opvarmningsform, men ses oftest hvor alternativet er oliefyr, luft til vand varmepumpe eller el-opvarmning af huset. Oliefyr og decideret el-opvarmning er dog ikke længere en reel mulighed på grund af de gældende energikrav til nybyggeri.

 

Hvordan fungerer jordvarme?

Et jordvarmeanlæg består groft sagt af en varmepumpe og en jordslange. Slangen graves ned i din græsplæne, hvor jo større areal slangen dækker, desto mere varme kan der genereres fra jorden.

Husets undergrund har stor betydning for hvor god en udnyttelsesgrad, der kan skabes ved brug af jordvarme. Undergrunden har nemlig betydning for virkningsgraden af jordvarmeanlægget og dermed hvor mange meter slanger, der skal graves ned, for at sikre tilstrækkelig varme.

Vores sagsarkitekt og energikonsulent, Anders Munk Mortensen, fortæller, at den bedste undergrund til et jordvarmeanlæg er en undergrund, der er vandholdig, da vand leder varmen. Hvis undergrunden derimod er meget tør eller sandholdig, er det sværere at lede varmen gennem slangen.

 

Hvad skal du være opmærksom på, når du vælger jordvarme?

Når du vælger jordvarme, skal du være opmærksom på, at jordvarmeanlægget tager noget plads i dit teknikskab-/rum, men også i din græsplæne! Det er vigtigt, at du sørger for at overdimensionere dit anlæg en lille smule – altså; grav lidt mere meter slange ned, end det der beregnes som nødvendigt. Det skyldes, at hvis du senere beslutter dig for at etablere en pavillon ovenpå noget af slangen, tager det noget af virkningsgraden. Jordvarmeslangen ligger cirka en meter under jorden, så det er muligt at stille et havetelt, en pavillon eller etablere et gyngestativ, til trods for jordvarmeslangen. Men alle meter, som eksempelvis er ført under belægning, tæller ikke med i antal effektive meter og de skal isoleres fra for ikke at fryse jorden under belægningerne. Ellers vil det give ”buler” i belægningerne.

Det er samtidig vigtigt, at din grund er stor nok i forhold til størrelsen på huset, du planlægger at opføre. Det kræver, at der er plads nok i din græsplæne til at grave slangen ned. Typisk vil der til et almindeligt parcelhus på 180 kvadratmeter skulle nedgraves 350 meter slange, hvortil der cirka skal bruges 450-500 kvadratmeter. Men hvis du har en grund på 700 kvadratmeter, og planer om et hus på 180 kvadratmeter, et vognly, nogle belægningsarealer, hæk, køkkenhave og bålplads, så forsvinder kvadratmeterne til græsplænen, og dermed jordslangen, hurtigt. Derfor er det vigtigt, at din grund er stor nok til, at der kan etableres et jordvarmeanlæg i din græsplæne, når du vælger jordvarme som energiforsyning.

 

Hvilke omkostninger er der ved jordvarme?

Jordvarme har relativt store etableringsomkostninger, da pumpen er omkostningstung, og slangen skal graves ned på din grund. Der skal samtidig indregnes løbende vedligeholdelsesomkostninger, hvor du skal regne med et årligt serviceeftersyn. Og plads til selve anlægget. Men du får samtidig billig energi og lave løbende driftsomkostninger.

Bonus er, at jordvarmeanlægget tæller positivt i husets energiramme, hvilket er en stor fordel når du skal bygge nyt.

Inspiration
BESØG VORES INSPIRATIONSUNIVERS, LÆS INFORMATIVE ARTIKLER, FÅ GODE BYGGERÅD OG FØLG MED NÅR VI SÆTTER 'FOKUS PÅ'!

HVORDAN KAN VI HJÆLPE DIG?

Vores byggeområde er Nord-, Midt- og Østjylland

Har du byggegrund?
Hvad er dit byggebudget ex. grund?
Planlægger du at bygge i Nord-, Midt- eller Østjylland?

Du er også velkommen til at ringe til os på 98 37 21 81

x

Få vores online inspirationskatalog i din indbakke.

Det tager kun få minutter!

x

Du kan nemt framelde dig, hvis du ikke længere ønsker tips og inspiration fra os.