14. maj 2018
Haven

Hele familiens frirum

Din have er dit uderum og skal afspejle dine behov. En have indbyder til alverdens muligheder – den kan være enkel og åben eller lukket og hyggelig. Det smukke ved en have er at se den udvikle sig i løbet af året.

Haveprojekter kommer ofte løbende og skaber en proces, derfor er en haveplan ofte en god investering. Allerede i starten af dit husprojekt bør du gøre dig tanker omkring dit nye uderum. Hvor skal terrasserne placeres? Hvor stor skal indkørselsarealet være? Skal der være belægningssten, træterrasse, grus eller stenmel?

Skal haven være ét stort rum, eller vil du gerne have den opdelt i flere sektioner? Vil du prioritere en morgenterrasse? Og måske et stationært sted at tørre tøj? Hvor skal postkasse og skraldespand placeres? Og er der en optimal placering til børnenes legetøj? Vil du have bede eller krukker – eller begge dele? Skal der være overdækkede arealer? Og hvad med bålsted eller et udekøkken? En udendørs bruser og spabad er også noget vi ser mere og mere til i de nybyggede parcelhuse.

Gennem hele processen er det vigtigt at huske på, hvad der fungerer i Danmark. Vi har fire smukke årstider, med hver sine kvaliteter, så det er bare med at udnytte dem og trække naturen fra haven med ind i boligen. Herunder finder du en oversigt over nogle af de muligheder, du har for at gøre dit udeområde til noget helt specielt.

 

Plantekasser

Plantekasser har mange anvendelsesmuligheder – de kan eksempelvis anvendes til blomster, køkkenhave eller afskærmning af terrassen. Plantekasser kan laves i forskellige størrelser – høje, lave, kvadratiske eller aflange. De har den fordel, at de kan laves, så de arkitektonisk passer godt til huset. De bidrager samtidig til at skabe udemiljø i haven fra dag ét.

Bænke

Bænke kan være et godt supplement til traditionelle havemøbler. De kan placeres på terrassen eller midt i haven ved børnenes legeområde. Nogle placerer en bænk ved indgangspartiet – ideelt til årstidens krukker med blomster, der byder gæster velkommen. Bænkene kan laves af træller, træ som træterrassen eller noget helt tredje.

Cykelstativer

Ligesom foran en butik, ser det pænere ud, når cyklerne står i et stativ, fremfor at ligge smidt, derhjemme. Det kan være vanskeligt at skabe nye vaner, men når både børn og voksne fra starten ved, hvor cyklen har sin plads, sikrer man, at der altid ser pænt og ordentligt ud.

Afskærmning af terrasse

En afskærmning af din terrasse kan have mange formål. Det kan eksempelvis være at værne om privatlivets rammer eller skærme for vind og vejr. Der er mange typer af lævægge – beklædning, mursten, læsegl eller fritstående. Du kan eksempelvis vælge det samme materiale, som bruges på hus, vognly eller redskabsrum.

Overdækket terrasse

En overdækket terrasse er idéel til dem, der gerne vil nyde haven og naturen om aftenen, når duggen falder, eller når det regner. Der er noget helt specielt ved at sidde udenfor om, mens sommerregnen stille siler og får luften til at ændre duft. Den overdækkede terrasse kan skabes som en integreret del af husets tag eller som et nyt tag, der bygges ind på huset. Det kan også være kroge, hvori et sejl kan fastgøres. Ét godt tip er at tænke funktionerne ind, så størrelsen og dimensionerne på den overdækkede terrasse passer til forventningerne.

Sammenkobling af terrasser

Hvis du har flere terrasser, som du ønsker at forbinde, uden at det bliver for massivt, kan trædesten eller små stier med eksempelvis pigsten eller stenmel være en god måde at sammenkoble flere terrasser.

Udekøkken

Et udekøkken er ikke kun noget, der findes under sydens varme himmelstrøg. Et udekøkken er lige så anvendeligt i Danmark, når bare du bruger det. Det kan laves, så det har mange funktioner, men det kan også gøres simpelt med eksempelvis kun en vask ved siden af grillen. På den måde får man rykket hele familien ud, når sommeren er på sit højeste.

Inspiration
BESØG VORES INSPIRATIONSUNIVERS, LÆS INFORMATIVE ARTIKLER, FÅ GODE BYGGERÅD OG FØLG MED NÅR VI SÆTTER 'FOKUS PÅ'!

HVORDAN KAN VI HJÆLPE DIG?

Vores byggeområde er Nord-, Midt- og Østjylland

Har du byggegrund?
Hvad er dit byggebudget ex. grund?
Planlægger du at bygge i Nord-, Midt- eller Østjylland?

Du er også velkommen til at ringe til os på 98 37 21 81

x

Få vores online inspirationskatalog i din indbakke.

Det tager kun få minutter!

x

Du kan nemt framelde dig, hvis du ikke længere ønsker tips og inspiration fra os.