14. april 2017
Når et ligegyldigt rum bliver brugbart

Funktionsgang

Når vi tegner huse, bliver nogle rum til, fordi vi skal kunne gå fra et rum til et andet. Det gælder for eksempel en gang.

Nogle kalder det spildplads, andre forsøger at undgå det ved at lave en indretning uden gangareal, men her vil jeg fortælle om, hvordan du gør en ligegyldig gang til et brugbart rum!

 

Elsk gangarealer

Et gangareal kan være et vigtigt element, når du skal skabe en god indretning. Linjerne i en plantegning er vigtigt. Der skal være naturlig flow i bevægelserne fra rum til rum, og der skal tænkes i lys, i lyd og i zoner. De forskellige personers behov skal tilgodeses, og behovene skifter over tid. Her er gangarealer meget brugbare, til opdelinger og meget mere…

 

Smalle 70’er gangarealer

Vi er mange, som ikke er fan af gange i gamle 70’er villaer. Lange smalle mørke fordelingsgange. Bygningsreglementet har hjulpet os lidt ved at kræve en minimum bredde på 130 centimeter – og hos KFS Boligbyg tegner vi dem gerne omkring 150 centimeter. Vi giver gangarealer volume, tænker på både dagslys og elektrisk lys, og så udnytter vi pladsen til noget funktionelt.

 

Følelsen af lys

Lyset har stor betydning for, om du har lyst til at opholde dig i et rum. Både det elektriske lys og så sandelig også dagslyset. Et ovenlysvindue er en virkelig god idé, når det er muligt – og der skal være nok elektrisk lys! I en gang kan der også leges med væglamper, led-bånd eller andre spændende detaljer, som gør oplevelsen og følelsen bedre.

 

Funktioner efter dine ønsker

Når vi laver en funktionsgang, udnytter vi gang pladsen til noget funktionelt – og det kan være alt fra legeområde, til nærkontor eller til garderobe. Vi analyserer husets samlede funktioner og opbevaringsplads og finder sammen med dig ud af, hvilken funktion der er mest brug for, og hvad der står højest på din ønskeliste.

 

Idéer

  • Nærkontor, eller lektiecafé. Eksempelvis ved et vindue, hvor du kan dagdrømme – eller hvad med en kæmpe opslagstavle på en væg, hvor du kan få overblik over ugentlige aktiviteter? Der kan ligeledes laves fede løsninger med barstole og et højtplaceret bord.
  • Legerum eller multirum, som mange kalder det. Her er det en god idé at tænke på vægplads, eventuelt fjernsynsstik og en niche til sofa eller madras.
  • Strygeområde, hvor strygebræt kan stå fremme bag store skydelåger.
  • Multimedie samlingssted. Lav en station med printer, papir og trådløs router. Det er godt, at placere routeren midt i huset, og det er fint, at hele familien har printer tilgængelig, da det ind imellem stadig bliver nødvendigt. Derudover kan fælles spil og tegnesager passende opbevares her.
  • Bænk. Ønskes et mere luftigt udtryk, er en bænk en god idé. Eventuelt med opbevaring i skuffer, og bænken kan fungere som sofa i dagligdagen og som opbevaring til at stille tasken, når du kommer ind hjem.
  • Ekstra garderobe. Nogle gange er det rart med ekstra plads til sommertøj og vintertøj, lange kjoler og den fine habit. Og så skal der også være et sted til håndklæder, kufferter og julepynt. Især, når der ikke er loftsrum.
  • Laderstation er en mulighed. For eksempel et rum til hvert familiemedlem, hvor der er strøm, som er nødvendigt i disse dage. Bonus er, at al elektronik kommer væk fra aftensmadsbordet og soveværelset.

 

Kun lidt ekstra plads!

At udnytte gangareal til en funktion, kræver naturligvis ekstra plads. Men kun lidt! I nogle tilfælde er det nok at udvide gangen med 30 centimeter i bredden – og så hentes der virkelig meget funktion for meget få ekstra kvadratmeter. Hvis du også vil vide mere om, hvordan du bedst udnytter dit bryggers, kan du læse dette blogindlæg.

 

Idéerne kan kombineres

I mange af vores funktionsgange, kombinerer vi idéerne ved eksempelvis at lave seks højskabe og et nærkontor – eller en walk in funktion sammen med en laderstation. Kun fantasien sætter grænser.

Inspiration
BESØG VORES INSPIRATIONSUNIVERS, LÆS INFORMATIVE ARTIKLER, FÅ GODE BYGGERÅD OG FØLG MED NÅR VI SÆTTER 'FOKUS PÅ'!

HVORDAN KAN VI HJÆLPE DIG?

Vores byggeområde er Nord-, Midt- og Østjylland

Har du byggegrund?
Hvad er dit byggebudget ex. grund?
Planlægger du at bygge i Nord-, Midt- eller Østjylland?

Du er også velkommen til at ringe til os på 98 37 21 81

x

Få vores online inspirationskatalog i din indbakke.

Det tager kun få minutter!

x

Du kan nemt framelde dig, hvis du ikke længere ønsker tips og inspiration fra os.