24. februar 2017
Fordele og ulemper ved dagslys i boligen

Dagslys gør os glade

Dagslys betyder meget for vores velbefindende. Det giver varme, lys og energi, hvorfor det er vigtigt at få nok dagslys ind i boligen. Men hvilke fordele og ulemper er der ved dagslys?

Vi kan ikke få nok af solens stråler. Men i Danmark mærker vi en stor forskel i mængden, når årstiderne skifter. Derfor bør du gå op i valget af vinduer, så du kan få dagslys ind i boligen.

Læs Ditte Marias personlige tanker og erfaringer med bedre dagslysforhold

Hvilke fordele og ulemper er der ved dagslys i boligen?

Fordele ved dagslys

  • Dagslys bidrager til opvarmning af boligen
  • Dagslys gør os gladere
  • Dagslys giver os det nødvendige D-vitamin
  • Dagslys har indflydelse på vores koncentrationsevne
  • Dagslys har indvirkning på søvnkvaliteten
  • Dagslys kan modvirke vinterdepression

Dagslyst har stor betydning for, hvordan vi oplever hele vores bolig. Samtidig har dagslyset stor indflydelse på indeklimaet i boligen.

Dagslyset har ydermere stor indvirkning på vores sundhed og velbefindende. Derfor søger vi ofte, indirekte, mod dagslyset ved at placere os nær vinduer med udsigt.

Endvidere har dagslyset indflydelse på vores koncentrationsevne og søvnkvalitet. Det skyldes, at dagslyset har indvirkning på de hormonstoffer, der styrer vores døgn- og søvnrytme.

Ulemper ved dagslys

  • Dagslys kan give overophedning af boligen
  • Dagslys kan genere ved at blænde i boligen

Trenden har de sidste 10 år været store glaspartier, som giver masser af dagslys. En ulempe ved dette er, at mange boliger bliver for varme – også kaldet overophedning.

Overophedning sker typisk om sommeren. Men udfordringen er for alvor i de boliger, hvor problemet opstår hele året rundt, når solen skinner – selv på en frostklar dag.

Her ender det ofte med, at gardinerne konstant er rullet for, at du ikke opholder dig i rummene, eller at der installeres solglas i glasarealerne.

Solglas kan holde en del af varmen ude, men du skal være opmærksom på, at de naturligvis også holder varmen ude på de tidspunkter, hvor du gerne vil have den ind. Samtidig ændres lysstyrken og lysindfaldet inde i boligen, og bliver mere ’efterårsagtigt’ hele året rundt.

En dygtig arkitekt ved, hvad der er for lidt og for meget, og kan rådgive om placering af vinduer. Nordvendte vinduer samt mindre vinduer, der skaber et mere indirekte lysindfald – hvor der ikke er behov for gardiner – giver for eksempel rigtig god mening.

Regler for dagslys – skærpede krav for vinduer

I bygningsreglementet er der særlige krav for dagslys i boligen. Både i forhold til vinduers placering, oplysning af rum og energitilskud.

Kravene til de vinduer, vi bruger i Danmark, er blevet skærpet enormt, da der er kommet meget større krav til maksimalt varmetab.

Et begreb som Eref (energitilskud for vinduer) er blevet hverdag i branchen. Eref fortæller, om facadeelementet bidrager positivt eller negativt til bygningens varmebalance. Dette indgår i alle energirammeberegninger for nye boliger.

Det kan være teknisk at forstå, men for en nybyggerfamilie betyder det, at der er flere faktorer, som skal tages i betragtning, når der vælges vinduer.

Guide til valg af vinduer – få dagslys ind i boligen

Der er ikke ét rigtigt valg! Den rigtige løsning er individuel fra familie til familie og fra bolig til bolig. Der er fordele og ulemper ved de forskellige valg af vinduer. Du kan overveje disse spørgsmål og lade en byggekyndig vejlede dig, når det kommer til dagslys.

  • Går jeg op i, at vinduet skal være det absolut bedste energitekniske med det in mente at alle vinduer, der bruges i Danmark, er bygget som ’ekstrem lavenergi’?
  • Kan jeg bedst lide vinduer med en smal ramme eller med et mere traditionelt udtryk, når jeg ved, at mit valg ikke får konsekvens for mængden af lysindfald? Nogle vinduer, som for eksempel Velfac 200 ENERGY-serie, har en smal ramme. Designmæssigt passer disse rigtig godt til den minimalistiske stil, som mange familier forelsker sig i. Andre producenter laver vinduer med et mere traditionelt udtryk, som for eksempel Outline, hvor ramme og karm sidder ved siden af hinanden, og derved bliver rammen lidt større.
  • Er der specialløsninger, som eksempelvis hjørnevinduer, farvede felter, foldedøre eller skydedøre, som den ene producent er dygtigere til end den anden?
  • Hvilken overflade kan jeg bedst lide udseendemæssigt – altså farve og maling på aluminium – eller skal vinduet være i træ, hvor du skal være opmærksom på, at trævinduet skal vedligeholdes mere end et træ-alu vindue?
  • Er prisen vigtig for mig, og hvordan finder jeg ud af den samlede prisforskel, når jeg ved, at der også er forskel i pris på montagen?

 

Få dagslyset ind via ovenlysvinduer

Uanset om en arkitekt laver et virkelig godt design, så vil der blive varmt i boligen på visse tidspunkter. Med ’et godt design’ menes der en veltilpasset mængde af vinduer, hvor vinduerne er placeret taktisk klogt.

Ofte tænker mennesker her på aircondition. Det koster penge at investere i – og værre – det koster strøm og vedligeholdelse, og det er ikke just kønt. Et godt alternativ kan være et ovenlysvindue fra VELUX.

Udover at det kaster et lækkert lys ind året rundt, er det vinduet, hvortil der ikke behøves gardiner. Vinduets funktion med motorstyring og fjernbetjening er en ideel måde, hvorpå man kan slippe hurtigt af med varmen, når der er behov for det. Læs mere om ovenlys her.

Vi håber, du ved hjælp af denne artikel har fået et godt indblik i valg af vinduer, således du får dagslyset ind i boligen.

Inspiration
BESØG VORES INSPIRATIONSUNIVERS, LÆS INFORMATIVE ARTIKLER, FÅ GODE BYGGERÅD OG FØLG MED NÅR VI SÆTTER 'FOKUS PÅ'!

HVORDAN KAN VI HJÆLPE DIG?

Vores byggeområde er Nord-, Midt- og Østjylland

Har du byggegrund?
Hvad er dit byggebudget ex. grund?
Planlægger du at bygge i Nord-, Midt- eller Østjylland?

Du er også velkommen til at ringe til os på 98 37 21 81

x

Få vores online inspirationskatalog i din indbakke.

Det tager kun få minutter!

x

Du kan nemt framelde dig, hvis du ikke længere ønsker tips og inspiration fra os.