20. januar 2017
Riv ned og byg nyt

9 ting, du skal tænke over, når du skal lave gammelt til nyt

Princippet med at erstatte gammelt med nyt er velkendt. Men i de kommende år vil vi se flere og flere familier, der vælter gamle huse for at bygge nyt. Men hvilke overvejelser skal du gøre dig, hvis du allerede sidder med den tanke? 

Med stigende boligpriser og et aktivt boligmarked kan det være svært at få fingrene i drømmeboligen. Derfor vil vi i de kommende år komme til at se flere, der vælger at bygge det selv.

Vi ser det flere steder. Allerede nu. Årsagerne er mange, og idéen er ikke så tosset. Sagt på jysk! Skal du bygge helt fra bunden, vil grunden med al sandsynlighed have en knap så god beliggenhed langt udenfor byen. Men ved at rive et gammelt hus ned først, kan du bygge nyt i et allerede etableret boligområde. Og det er her, at du kan hente nogle store fordele.

Fordele ved at bygge nyt hus i et ældre kvarter

Et nyt hus i et ældre område er som regel en god investering. Det er der flere grunde til:

  • Du vil stå med et unikt produkt
  • Prisen for grunden og det gamle hus kan fås til en god pris
  • Haven er allerede vokset op
  • Alle ved, hvad husene i området sælges til

 

Byg nyt eller lav gammelt til nyt?

De senere års skærpelser i bygningsreglementet gør, at forskellen på nyt og gammel i dag er ret stor. Forskellen er faktisk større end nogensinde. Både hvad angår komfort, vedligeholdelse og de løbende udgifter er forskellen slående.

Og netop derfor er det yderst attraktivt at have et nyt hus i et ældre og godt beliggende boligområde. De er nemlig meget sjældne, og så kommer det hele ned til de simple principper – udbud og efterspørgsel.

Pas på disse faldgruber

Som med alt i verden er det ikke bare lutter lagkage at rive gammelt ned og bygge op på ny. Der er en række ting, som du skal være opmærksom på, hvis du vælger at bygge nyt hus i et ældre område. Selvom der ofte vil være store fordele ved at erstatte gammelt med nyt, er der nogle områder, du skal holde øje med.

  1. Udgifter til nedrivning
    Huset skal rives ned – og det koster. De gamle materialer skal sorteres, måske genbruges. Det koster at rive ned og komme af med tingene. Særligt det at skaffe sig af med tingene er en udgift, der kan komme bag på folk.
  2. Tilslutningsafgifter
    Selvom der er betalt tilslutningsafgifter, kan det blive aktuelt at betale på ny. Måske skal ledningerne i vejen fornys. Afgifterne kan forekomme til både fjernvarme, kloak og vand.
  3. Adgang til byggegrunden
    Det er typisk svært at komme ind på selve byggefeltet. Det kan forårsage ekstra udgifter på grund af uforudsete problemer med logistikken.
  4. Terræn
    Det kan være svært at undersøge grundens terræn, fordi der allerede står en bygning – og det er så godt som umuligt at vurdere terrænforhold korrekt. Der skal målinger til, og det er en god idé at bede en landinspektør om at lave et nivellement. Selvom det koster penge nu og her, kan det blive katastrofalt, hvis du ikke får målt terrænet præcist.
  5. Reetablering af vej eller andet
    Ældre veje er typiske mere porøse end nyetablerede veje. Derfor er risikoen for udgifter til at reetablere veje, kantsten eller andet ekstra stor.
  6. Jordbundsforhold
    Mange har den fejlopfattelse, at jordbunden må være bæredygtig, når nu der allerede står en bygning på grunden. Det er dog langt fra tilfældet. Førhen levede man nemlig i højere grad med lidt skævhed og andet, der forårsages af en jordbund, som ikke er bæredygtig.
  7. Servitutter
    Især i de prisstærke områder, tæt ved de større byer, er der ofte servitutter. Derfor er det en god idé at tage en udskrift af tingbogen, da der kan være bestemmelser, der både sætter begrænsninger for den arkitektoniske frihed, og også nogle som vil få økonomiske konsekvenser.
  8. Byplan og lokalplan
    Selvom det er gamle områder, bør man tjekke hvilke bygningsregulerende bestemmelser, der er gældende. Det er en god idé at spørge kommunen, om der er andre bestemmelser eller tilladelser, der har dannet præcedens, hvilket betyder, at der er praksis for at få lov til flere ting, end de formelle tilladte.
  9. Naboer
    Da naboerne i et eksisterende boligområde ikke selv er i færd med at bygge, er de ofte knap så forstående for larm, rystelser, sandfygninger og andet forbundet med byggeri. Derfor kan det på flere plan betale sig at investere lidt tid i at advisere naboerne.
Inspiration
BESØG VORES INSPIRATIONSUNIVERS, LÆS INFORMATIVE ARTIKLER, FÅ GODE BYGGERÅD OG FØLG MED NÅR VI SÆTTER 'FOKUS PÅ'!

HVORDAN KAN VI HJÆLPE DIG?

Vores byggeområde er Nord-, Midt- og Østjylland

Har du byggegrund?
Hvad er dit byggebudget ex. grund?
Planlægger du at bygge i Nord-, Midt- eller Østjylland?

Du er også velkommen til at ringe til os på 98 37 21 81

x

Få vores online inspirationskatalog i din indbakke.

Det tager kun få minutter!

x

Du kan nemt framelde dig, hvis du ikke længere ønsker tips og inspiration fra os.